14° 3°

Elazığ'da faaliyet gösteren İslami STK'lar tarafından oluşturulan ELHAK (Elazığ Hak Adalet ve Kardeşlik Platformu) bir basın açıklaması yaparak Danıştay'ın Öğrenci Andı konusundaki kararına tepki gösterdi.

Elazığ'da faliyet gösteren İslami STK'lar tarafından oluşturulan ELHAK (Elazığ Hak Adalet ve Kardeşlik Platformu) bir basın açıklaması yaparak Danıştay'ın Öğrenci Andı konusundaki kararına tepki gösterdi.
ELHAK Platformu adına Yavuz Demirtaş tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında şunlar ifade edildi:

"Son günlerde ülke yönetiminde bürokratik vesayetin yeniden diriltilmeye çalışıldığı gelişmelere şahit oluyoruz.

Danıştay 8'inci Dairesi, hukuki denetim yetkisini aşarak ve idarenin takdir yetkisini hiçe sayarak, ilköğretim okullarında öğrenci andını kaldıran yönetmelik hükmünü iptal eden bir karara imza attı. Dört yıl önce aynı talebi reddeden Danıştay’ın aynı konuda, keyfi gerekçelerle ve tam zıt yönde karar vermesi, zamanlama açısından çok manidardır.

Danıştay’ın,“Öğrenci andının kaldırılması, ancak bu değişikliği hukuka uygun kılacak bir bilimsel gerekçeye dayanması halinde olanaklıdır” gibi tuhaf bir gerekçeyle aldığı iptal kararı, Anayasa Mahkemesinin, yıllarca başörtüsü zulmüne sebep olan, keyfi ve ideolojik bir yorumla yasama yetkisini gasp ederek 1989 yılında başörtüsü özgürlüğü tanıyan YÖK Yasası maddesi  hakkındaki iptal kararını andırmaktadır.

1933’te, Milli Eğitim Bakanı Reşit Galib’in kendi kızları için kaleme aldığı bir metnin tüm okullarda okutulmasına dair Milli Talim ve Terbiye heyetinin aldığı kararı, bugün yapılan yönetmelikten hukuki olarak üstün kılan şey hangi “bilimselliktir” acaba?

Evet, ifrit bir batıcı ve kemalist olan Reşit Galib’in, evde kendi kızları için kaleme aldığı bir metin, 1971 Mart Muhtırası ve 28 Şubat gölgesinde gerçekleştirilen ekleme ve değişikliklerle, 80 yıl boyunca, bu ülkenin çocuklarına, ilkokul önlerinde, her sabah, soğuk-sıcak demeden, yağmura-çamura aldırmadan, askeri nizam, Mussolini İtalya’sını hatırlatırcasına, bağırta bağırta okutulmuştur.

2013 yılında kaldırılan bu uygulama şimdi Danıştay kararıyla yeniden başlatılmak istenmektedir.

Bu oldubitti asla kabul edilemez!

Kemalist ve ırkçı bir babanın, bir 23 Nisan sevinciyle kendi çocuklarından bunu istemesi anlaşılabilir, fakat o babanın bunu, bu milletin tüm çocuklarına devlet otoritesiyle dayatması asla kabul edilemez!

Zira bu uygulama, bu millete dar gelen bir ideolojinin devlet eliyle körpecik dimağlara enjekte edilmeye çalışılmasından başka bir şey değildir.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın 2013’te ifade ettiği gibi; “Bu tür uygulamalar 1930’larda Hitler ve Stalin gibi toplumu formatlamak için yapılıyordu. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde çocukların içtimaya dizildiği, ırkçı sloganların okutulduğu metinler göremezsiniz.”

Bu seremoninin tekrar dayatılmasını ve yargı vesayetini asla kabul etmiyoruz!

Okullar ne kışladır, ne de ideoloji aşılama merkezi!

Reşid GALİB’in armağanı kendi çocuklarına mübarek olsun(!)

Ama unutulmasın! Bunlar bizim çocuklarımız. Ne Reşit GALİP’in, ne de devletin.

Yürütmeyi böyle bir vesayete boyun eğmemeye çağırıyoruz."

ELHAK (ELAZIĞ HAK ADALET VE KARDEŞLİK PLATFORMU)

Paylaş |                                         Yorum Yaz - Arşiv